Tuesday, December 23, 2008

Kem Bina Negara Di Langkawi 19-23 / 12/2008

assalamualaikum...
terlebih dahulu entry blog ini hanyalah untuk berkongsi tentang pengalaman ku bereda Di BTN langkawi..

ok...
Nora-Perjuangan Yang Belum selesai..
http://www.youtube.com/watch?v=odIcWSIC-1Q&feature=related

19 Disember 2008
Selepas exam terakhir kiteorang di ILP iaitu Paper Bahasa inggesris.. we all harus segera memaket barang2 dan bersiap-siap untuk pergi ke Kem Bina Negara Di Langkawi..we oll akan bertolak pada jam 3.00 ptg.. ok.. setelah our bus menghantar we oll ke jeti Kuala Perlis..we oll menuggu ferry untuk pergi ke Langkawi dan bertolak pukul 5.00 ptg..ok.. settelah sampai ke langkawi we all menaiki bas pergi kem Kem Bina Negara tersebut dan sampai pada jam lebih kurang 7.00 malam..satu tempoh masa yang agak lewat kerana we all dijnagka sampai pada pukul 5.00 ptg..ok.. sejurus kiteorang sampai terus kiteorang pergi ke Dewan Makan.. dan terus dibahagikan dorm2 apabila berada di dewan makan.. saya mendapat tempat penginapan di dorm yang bernama Pulau Bumbun b.. ok setelah menjamah makanan we all terus kembali ke bilik masing2 dan simpan all of those things dan terus ke surau dan bersolat magrib dan isya' secara berjemaah..
selepas itu. pada pukul 9.15 malam terus menuju ke dewan besar dan melakukan proses pembahagian kumpulan dan segala taklimat.. Saya mendapat kumpulan yang ke 9 dan menjadi ketua kumpulan tersebut berikutan cara pemilihan ketua kumpulan tesebut adealah secara rawak.. secara jujurnya,, saya memang tiada sifat2 kepimpinan dan agak panikl bila mendapat position sebagai ketua kumpulan..

20 Disember 2008

Pada Pagi ini kami bangkit seawal 5.00 pagi untuk mandi dan bersiap diri dan terus pergi ke surau untuk mendengar tazkirah..Setelah selesai.. kami pergi ke padang kawat untukl perbarisan pagi.. Setelah selesai perbarisan pagi terus pergi ke dewan makan dan makan.. sebelum itum untuk makluman,, telefon binbit kami
telah dirampas.. dan pada pukul 8.00 pg., ada ceramah dan tajuknya saya terpaksa merahsiakannya pada jam 10.30 kami rehat dan bersarapan selepsas itu kami menyambvung pula untuk ceramah yang kedua.. sehingga jam 1.00 ptg.. untuk makan tengah hari , besolat zohor .. pada jam 2.30 ptg maka bermulalah sesi LDK atau LAtihan Dalam Kumpulan yang pertama kami.. Terasa begitu bertuah apavila mendapat Abang Fasi yang bernama Abang Fesial @ Feisod.. If u read this blog, plis contact me at
syikrinn@yahoo.com
I really miss him dan sesi LDK berakhir pada pukul 4.30 dan setelah itu kami minum petang dan solat asar.. Pada jam 5.20 adalah sesi Riadah... Riadah yang pertama ini diajarkan cara berkawat...pada jam 6.15 terus menuju ke dewan makan dan makan.. yang menariknya di BTN ini adalah setiap pinggan makan yang digunakan harus dibasuh sendiri maemasing.. Selepas itu ,, pada jam 9.15 bermulah sesi LDk yanmg kedua sehingga pukul 11.30 mlm dan supper .. pada pukul 12.00.. lampu dipadamkan dan tidur.

21 Disember 2008

Seperti biasa.. kali ini kami terpaksa bangu seawal jam 5.00 pagi.. aiyoh,, dah lah kem tuh atas bukit.. bayangkanlah kedinginan pada pagi itu apabila mandi.. memang mengeletar jugalah seluruh tubuh badan.. selepas bersiap diri dengan memakai baju melayu dan bersongkok. maka kami pun teruslah pergi ke surau untuk mendengar kuliah subuh.. this tyme.. kuliah subuhnya agak seronok dek kerana gaya Ustaz Mat Morocco itu.. 4 information .. ustaz ni hampir semua pelusuk negara telah dilawatinya.. included morocco,., thats why we called him Ustaz Mat Morocco.. haha.. ok. pastuh kiteorang bersiap2 pergi ke perbarisan pagi.. bab ni yang malu aku nak crita nih.. well,, as a group leader of kumpulan 9 or eagle.. masa penghulu bagi command for group leader to report about the strenght of the group.. haruslah menenpik melaporkan kekuat.. namun,, dek kerana suar ku yang agak2 tidak pernah meninggikan suara... bayangkanlah.. Habis semua poeple at the laugh at me.. what a sheme day?/ slepas itu kami bersarapan dan terus bersiap2 untuk p[ergi ke LDK yang ketiga.. tentang content dalam LDk ni memacam lah.. various sangat dan yang penting ianyan juga memupuk kita sayang kan agama bangsa dan negara.. selepas ldk ni.. we all take break dan rehat sehingga 10.50 pg.. pada jam 11,, Ldk yang keempat sehingga jam 1.00 ptg.. Makan tengah hari , solat zohor dan mandi.. pada jam 2.30ptg-4.30ptg LDK yang ke-5 .. selepas itu minum petang dan solat asar.. Jam 5.20-6.15ptg.. we all kawat dan riadah besukaneka.. sukaneka like kepit botol celah kangkang sambil both of hand memegang ballons yang ada air.. kena bawak pergi ke seberang tanpa menjatuhkan botol dan belon.. sehinggalah jam 6.15ptg.. we all makan malam, dan sehingga pukul 7... balik dorm.. siap2 mandi dan bergegas2 ke surau untuk solat magrib dan isya' berjemaah.. tazkirah also tidak dilupakan.. sampai jam 9.15malm.. balik bilik dan bersiap2 untuk pergi ke LDK yang ke 6.. sehingga jam 11.15mlam.. dan makan malam...
12.00 tgh malam.. its tidur tyme.. memang hari yang meletihkan..

22 Disember 2008

Tidak banyak bezanya dengan yang kelmarin.. cuma ubah bahagian. riadah.. disebabkan hari ni hari terakhir riadah maka,, inaya digantikan denga taklimat Kembara yang akan dijalaknkan pada pagi esoknya Oleh Pak Noordin..Seperti biasa LDK pada hari ini adalah LDK yang ke 7 , 8 , 9 , 10...Pada LDk yang kesepuluh.. berakhirlah sesi Ldk kami yang juga inaya LDK yang terakhir untuk kami semasa berada di BTN inih..
Lampu dipadamkan jam 12.00 dan tidur..

23 Disember 2008

Selepas penat menghitung hari,, maka tibalah saat yang dinantikan iaitu kembara..
Sbenarnya,, ini adalah hari terakhir kami berada di Kem ini.. Selepas solat subuh dan makan pagi.. kami mula mengumpulkan barang2 yang telah diberikan kepada kami pada awalnya itutu cadar , selimut dan sarung bantal.Selepas itu kami beratur di wakaf Pak din dan mengumpulkan kekuatan.. Undian mula dicabut,, dan luckily,, kumpulan akau mendapat tempat yang ketiga untuk mula bertolak ke kembara..
Banyak halangan yang telah ditempuhi semasa berada di dalam kembara tersebut,, antaranya ialah ,, kawasan yang curam dan berbahay.. semak dan lain2 lagi.. semasa berada di checkpoint yang pertama,, kami terpaksa menempuhi halangan yang pertama iaitu merangkak di bawah kawat duri.. ala2 macam askor2 dok wat tuh.. selepas halangan pertama berjaya ditempuhi maka..,kami pun memulakan menempuhi halangan yang kedua iaitu halanga yang diberi nama.. seiring dan sejalan,.., dalam halangan tersebut,, kami terpaksa jalan di atas tali yang diikatkan menyeberang antara 2 pokok sambil berjana di atasnya dengan cara mengiring.. sehingga sampai ke sebrang,.,.selepas selesai halangan di checkpoint yang kedua.. kami pun meneruskan perjalanan menuju ke checkpoint yang ketiga aka halangan yang ketiga.. halangan ini yang paling aku gemari.. halangan ini diberi nama SPIDER WEB ititu.. bentuknya sma seperti sarang labah2.. ada lubang di tengahnya.. ok,, cara permainan adalah seprti berikut.. kami tidak dibenarkan menembusi jarinngan itu dengan melangkah masuk melalui lubang yang ada kecuali di tengahj.. walaubagaimanapun,, hanya du orang yang dibenarkan untuk berada di sebrang.. para ahli kumpulan harus masuk ke dalam lubang di tengah2 .. ahli harus mengangkak seorang demi seorang dan hantar ke sebrang sana.. bayangkan,, disebbkan aku peserta yang paling gemuk. rasa seronok pula kerana diri tidak pernah diangkat sedemikian rupa.. tapi rasa best jugaklah.. sebab ia mengajar kita semangat berpasukan dan bekerjasama..Selepas itu.. kami sampai dan mendaftarkan diri ke checkpoint yang terakhir.. kami bersiap2 mandi dan bersedia untuk majlis penutup. Pada majlis tertutup itu kami bersalaman antara semua jurulatih dan pergi ke dewan makan untuk menikmati hidangan juadah yang terakhir.. balik ke dorm dan paket barang.. Jam lebeh kurang 2.30,... menaiki bas dan menuju ke pekan kuah.. masa yang dipruntukkan adalah selama 1 jam setengah aja.. so,, tyme itu aku pun terus ke atm dan terus withdraw money aku sebanyak rm 200 inggit.. banyak juga ingat nak di shoppin.. I've spend about RM 1++.. and above for chocletaies yang berbagai itu.. penat shopiing.. jam 7.00 malam sampai di jeti Kuala Perlis dan Pulang ke ILP.. Selepas itu,, aku pun paket barang2 yang ada di asrama ddan terus pulang ke rumah.. Agak letih jugak.. dan Terus teritido sambil dengar MP4 pukul 9.45 cenggitu lah..

The Review Yang Menarik About BTn....

First thing yang terlintas di benak fikiranku is apayang poeple said about btn.. macamlah lah..dan setelah pergi barulah i tau dan yang i dapat di btn itu..

WAKAF yang terdapat di asrama begitu penting dan popular sehinggakan ada budak lelaki yang tak mau makan disebabkan wakaf tersebut..ntuk pengetahuan korang.. wakaf itu adalah satu-satunya port yang disediakan untok smokers.. naseb baik i bukan smoker..

Abang fasi yang dapat semua sporting dan penuh dengan idea yang menarik.. terutamanya abang pesod.. diorang pandai bercakap dan menarik minat semua student..

Tentang Pak jurulatih no komen.. kalau u ols pi baru lah tau..

Harus bangun awal seawal 5.00 pagi dan teru mandi..

No Mobile Phone are allowed...

Pinggan makan harus dibasuh sendiri..

Bendera kumpulan harus dibawa ke mana2 saja..

Tanda nama harus juga dipakai ke mana2 saja..

Lagu WARISAN adalah lagu wajib si kem BTN ini..

Dan yang penting.. in conclusion... Kem ini mmengajar aku erti cintakan negara , agama dan bangsa..Percayalah,, tanpa keharmonian dan bersatu,, nescaya..negara kita kan hilang kemrdekaan..Akhir kata,, bersmalah kita menjaga keharmonian negara ini...

MERDEKA !!!! MERDEKA !!! MERDEKA !!!

1 comment:

Ainun Hajjar said...

assalamualaikum, boleh tak saya nak dapatkan maklumat tentang kem biro tatanegara langkawi. Sebab in shaa allah saya merancang untuk buat program dekat sana nanti. kalau saudari sudi berkongsi maklumat blh la menghubungi saya 018-2538440